Budvar

Přestože je českobudějovický pivovar Budvar z pohledu malých pivovarníků doslova mamutím výrobcem, je to ve skutečnosti na rozdíl od velkých korporátních pivovarů trochu jiná písnička. Jednak jako jediný z českých pivovarů a možná vůbec českých podniků z doby předrevoluční unikl privatizaci, takže nadále zůstává do dnešních dnů národním podnikem, ale mnohem důležitější je způsob, jakým se zde pivo vaří.


S velkou nadsázkou by se dalo mluvit o jisté podobnosti s řemeslnými pivovary. Minimálně v tom, že proces vaření piva tu není „obohacován“ ekonomicky výhodnými technologickými procesy, ale probíhá tak, jak ho známe z našich pivovarů. Jen jaksi v o něco větším měřítku. K tomu je třeba připočíst vlastní unikátní artézskou vodu a nemalou míru použití čerstvého chmele v procesu vaření.

Ale co je nejdůležitější – stále tu umějí uvařit pivo, které má podle nás plné právo na své místo v nejen české pivní kultuře.